Minno is drie jaar geleden komen werken voor VZM Uitzendgroep. Hij was werkzaam bij Aad Cornelissen die zijn bedrijf verkocht. ‘Ik kende Sjors (accountmanager bij VZM) en Metin (Managing director VZM) al. Eigenlijk wilde ik voor mezelf beginnen in het witgoed, maar van één wasmachine kan je de bakker niet betalen. En zo rolde ik binnen bij VZM’, aldus Minno.

Maar wie is Minno Tichelaar? Minno is 53 jaar en vader van 2 dochters. Hij woont zijn leven lang al in Franeker. ‘Ik heb in ’92 een huis gekocht in Franeker en deze helemaal laten opknappen. Daar woon ik nog altijd.’ In zijn vrije tijd maakt hij heel wat uurtjes door op zijn motor, is hij aan het kaatsen of biljarten. Hij werkt als facility manager bij VZM Uitzendgroep.

VZM was op zoek naar iemand die het onderdeel huisvesting in Regio Friesland op zich kon nemen. Op dat moment had VZM in zo’n 26 huizen arbeidsmigranten gevestigd. Dit is uitgegroeid tot zo’n 60 woningen in Friesland en de Noordoostpolder tijdens het hoogseizoen.  Sinds Minno werkzaam is bij VZM houdt hij zich onder andere bezig met meterstanden, administratie, inkoop, certificaten, MVO, onderhoud van woningen, plaatsing van flexwerkers in woningen enzovoort.

Minno kreeg de vraag: wat maakt werken bij VZM Uitzendgroep zo leuk. Hier op antwoorde hij: Vrijheid. ‘Je wordt hier ontzettend vrijgelaten bij dit bedrijf. Ik zie facility als onderdeel van VZM, maar ook als mijn eigen winkeltje en zo ga ik daar ook mee om’. Daarnaast vertelt Minno dat het nooit een dag hetzelfde is. ‘Het is een dynamisch bedrijf wat elke dag in beweging is. Bepaalde afspraken staan, maar elke dag is het een verrassing wat er op mijn pad komt door alle onverwachte gebeurtenissen. Denk aan lekkage, harde wind, kapotte delen in woningen; ofwel onverwachte schade of onderhoud aan woningen.’ Maar ook Jobcoaches die aan de bel trekken bij Minno met bepaalde zaken die anders moeten wat betreft huisvesting.

Vanuit VZM worden diverse maatregelen getroffen om de woningen netjes en schade vrij te houden. Zo zijn er door de jaren heen instructies en regels in alle talen (van arbeidsimmigranten die VZM huisvest) gemaakt. En dat werkt. Wekelijkse controles die worden uitgevoerd bij huizen door Minno en Gert. Gert is de broer van Minno die sinds een jaar bij VZM werkt. Hij ondersteund Minno. ‘De doener en de denker. We vullen elkaar aan en ik werk graag met hem samen. VZM is een familiebedrijf,’ zoals Minno mooi omschrijft.

Daarnaast is voor VZM een systeem ontwikkeld waarin bijgehouden wordt wat de bezetting is van de huisvesting. In dit systeem is zichtbaar waar iemand woont, wanneer iemand in een woning is gekomen en welke nationaliteit deze persoon heeft. Naast dit systeem wordt per woning bijhouden welke onkosten er worden gemaakt. Door de capaciteit die VZM inhouse heeft kan veel zelf geregeld worden. Wanneer er investeringen en uitgaven zijn, probeert VZM deze in de omgeving te houden. Door het grote netwerk wordt dit dichtbij gezocht bij partners, klanten en andere connecties uit de omgeving.

Huisvesting is een belangrijk onderdeel van VZM en het bedrijf kan er niet zonder. Er wordt ontzettend veel tijd in gestoken. Dit zou in de toekomst efficiënter kunnen worden ingedeeld. Hier ligt voor VZM nog uitdaging. Ook is samenwerking een belangrijk punt wat betreft huisvesting. Je hebt te maken met veel verschillende instanties en doelgroepen, zoals gemeenten, huiseigenaren, buren, dorpsbelangen, verenigingen enzovoort. Samewerken is van cruciaal belang.

‘Ik heb een leuke en uitdagende baan en werk in een leuk team dus ik zit hier voorlopig nog wel even’, aldus Minno Tichelaar.